Hoogte bijstandsuitkering

Veel mensen denken dat het bedrag dat men maandelijks krijgt na het aanvragen van een bijstandsuitkering heel hoog is. Dit is helaas niet het geval. De hoogte van de bijstanduitkering is in het begin gelijk aan het minimum loon. De hoogte van de bijstandsuitkering is in het begin dus rond de 1300 euro voor een gezinsuitkering.

Wanneer één persoon de uitkering voor zichzelf aanvraagt is dit bedrag een stuk lager. Dat komt, wanneer een persoon deze bijstandsuitkering aanvraagt hij / zij maar één iemand hoeft te onderhouden. Wanneer een koppel met kinderen een bijstandsuitkering aanvragen moeten ze daar het hele gezin van onderhouden en is de bijstandsuitkering vanzelfsprekend hoger. De bijstandsuitkering hoogte hangt dus af voor hoeveel personen de uitkering is en ook of iemand in het gezin inkomsten heeft

Korten van een bijstandsuitkering

De hoogte van de bijstandsuitkering ligt ook aan de hoeveelheid dat men gekort wordt met de uitkering. Korten op de bijstandsuitkering gebeurd bijvoorbeeld wanneer er inwonende kinderen zijn met inkomsten. De gemeente stelt dan dat de kinderen ook voor een deel in het huishouden mee kunnen betalen en kort daardoor de uitkering.Wanneer bijvoorbeeld de partner van de persoon dat een uitkering aanvraagt wat inkomsten heeft gaat dit ook van de bijstandsuitkering af. In dit geval stelt de gemeente namelijk dat de partner van de persoon die een bijstandsverzekering aan wilt vragen ook mee kan betalen in het huishouden.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden waardoor een bijstandsuitkering gekort kan worden. De uiteindelijke hoogte bijstandsuitkering kan dus veel lager zijn dan het bedrag waar mee begonnen word. Het is daarom goed mogelijk dat je met een bijstandsuitkering niet goed rond kunt komen wanneer een persoon een heel gezin moet onderhouden, een gezinsbijstandsuitkering is tenslotte niet zo hoog.