Bijzondere bijstand

Naast de normale bijstanduitkering bestaat er ook een bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand is in het leven geroepen voor mensen die opeens voor grote uitgaven komen te staan. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat men opeens een bril of lenzen nodig heeft. Dit is een grote uitgaven en dit is noodzakelijk voor deze persoon. Wanneer deze persoon zo’n laag inkomen heeft waardoor hij deze noodzakelijke artikelen niet kan kopen kan deze persoon aanspraak maken op bijzondere bijstand.Bijzondere bijstand wordt ook betaald door de gemeente. Er zijn heel wat eisen om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand. Zo moet de persoon voor het bijzondere bijstand aanvragen van Nederlandse afkomst zijn en ook woonachtig zijn in Nederland. Daarnaast moet deze persoon aan kunnen tonen dat het artikel waarvoor de bijzondere bijstand is aangevraagd wel echt noodzakelijk is.

Bijzondere bijstand aanvragen

Bijzondere bijstand kan net als de normale bijstandsuitkering bij de gemeente aangevraagd worden. Hiervoor krijgt de persoon bij de gemeente formulieren mee die ingevuld dienen te worden. Deze formulieren bijzondere bijstand zijn tegenwoordig ook op internet te vinden en te downloaden. Na het invullen van deze formulieren moeten deze afgegeven worden bij de gemeente. De gemeente bepaald vervolgens of u aan alle eisen voldoet voor de bijzondere bijstand en dus in aanmerking komt voor het aanvragen bijzondere bijstand.Wanneer de gemeente de formulieren goedkeurt krijg u de bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand is nooit hoger dan het bedrag waarvoor de persoon aanspraak heeft gedaan op de bijzondere bijstand. Daarnaast krijgt men de bijzondere bijstand vaak niet in geld maar in natura.

Wanneer men aanspraak heeft gedaan op de bijzondere bijstand voor het kopen van een bril of voor het kopen van lenzen krijgt deze persoon een factuur hiervoor thuisgestuurd. Deze factuur kan dan naar de gemeente doorgestuurd worden, de gemeente zal vervolgens deze factuur voor u voldoen aangezien u bijzondere bijstand aangevraagd heeft voor deze artikelen.