Bijstandsuitkering berekenen

Mensen hebben vaak het idee dat het bedrag dat men maandelijks ontvangt na het aanvragen van een bijstandsuitkering hoog is. Dit is echter niet het geval. De hoogte van een bijstandsuitkering is in beginsel gelijk aan het minimum loon. De hoogte van de bijstandsuitkering is bij aanvang rond de 1300 euro voor een gezinsuitkering.Zodra iemand een bijstandsuitkering voor zichzelf gaat aanvragen en berekenen is het bedrag vaak lager dan ze berekenen of verwacht hadden. Dat komt doordat een persoon die deze bijstandsuitkering aanvraagt enkel zichzelf hoeft te onderhouden. Zodra een koppel met kinderen een bijstandsuitkering gaat aanvragen moet daar het hele gezin van rondkomen en is de berekening van de bijstandsuitkering vanzelfsprekend hoger. De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van het aantal personen binnen het gezin en de uitkering is onderhevig aan het feit of iemand in het gezin inkomsten heeft. Het berekenen van een bijstandsuitkering hangt dus af van diverse factoren.

De hoogte van een bijstandsuitkering


De hoogte van de bijstandsuitkering is onderhevig aan diverse factoren. Dat is al niet zo makkelijk te berekenen. Één van de grote factoren is dat de gemeenten de bijstandsuitkering uitkeren en dit ook berekenen. Twee keer per jaar wordt de norm om een bijstandsuitkering te berekenen aangepast aan de actuele situatie.

De gemeente stelt dus uw bijstandsuitkering vast en ook hoe je deze moet aanvragen en hoe die wordt uitbetaald. Zo kan het zijn dat een deel van de uitkering in natura wordt uitgekeerd. Zo kan het voorkomen dat de gemeente bijvoorbeeld uw huur betaald aan de huisbaas.

Er zijn nog meer mogelijkheden waardoor een bijstandsuitkering gekort kan worden. Om de uiteindelijke hoogte van de bijstandsuitkering te berekenen zult u dus bij uw gemeente moeten zijn. Zij zijn de enige die dit op een juiste manier voor u berekenen. Zorg wel dat u begrijpt hoe de bijstandsuitkering is samengesteld, een gezinsbijstandsuitkering is tenslotte niet hoog.